YÜKSEK TANSİYON VE KALSİYUM-ANTAGONİSTLER
KALSİYUMANTAGONİSTLER FAYDALI MI ZARARLI MI?
Kalsiyum-antagonistler öncelikli olarak yüksek tansiyona ve kalp daraltısına (angina pectoris) karşı veriliyor, kan basıncını diğer anti-hipertensiva’lar kadar iyi düşürüyor. Angina pectoris’e karşı etkisi de iyi açıklanmış.
Ne var ki kalsiyum-antagonistlerin kardiovasküler farmakoterapi konusundaki değer sıralaması yıllardır tartışılır. Bu tartışma NİFEDİPİN içeriğinin incelenmesiyle başlamıştır örneğin miyokardiyal iskemi’ye yol açan (kalp kaslarında hücre ölümü) ADALAT . 16 randomize araştırmadan oluşan bir meta-analiz’e göre koroner kalp hastalıklarının ikincil önlem tedavisinde, engellenmemiş nifedipin dozaja bağlı olarak önemli ölçüde ölüm oranını artırıyor.
Görünüşe göre bu sonuç kan basıncının düşmesi ve buna bağlı olarak koroner perfusyon’un düşmesi veya oksijen ihtiyacının artması neticesinde sempatik sinir sisteminin uyarılması ve taşikardi nedeniyle ortaya çıkıyor. Vaka kontrol araştırmalarında yalnızca nifedipin değil, diğer kalsiyum-antagonistlerin de kalp krizi oranını artırdığı kanaatine varıldı.
DİHİDROPRİDİN’ler (prototip: nifedipin) örneğin AMLODİPİN (norvasc): Damarları genişletir ve böylece kan basıncının düşmesine > sempatik sinir sisteminin uyarılmasına > taşikardi’ye ve pozitif inotrop (kalp kasının kasılma gücünün artması) etkiye neden olurlar. Ödem, baş ağrıları, kalp çarpıntısı, baş dönmesi gibi istenmeyen etkileri bulunur.
Kısaca özetleyecek olursak:
Yüksek tansiyon risklerinden bir tanesi kalp krizi ile sonuçlanabilen bir komplikasyondur. Doktorunuza gidersiniz ve size bir kalsiyum-antagonist verir örneğin ADALAT.
Adalat ve benzeri ilaçlar kan damarlarında genişlemeye neden olurlar > genişleyen damarların içerisinde kan basıncı otomatikmen düşer > kan basıncındaki bu düşüş sempatik sinir sistemini uyarır > sempatik sinir sistemi kalp atışının hızlanmasına yol açar > bu bir taşikardi'ye > taşi kardi bir iskemi'ye > SONUÇ: kalp krizi!
Yüksek tansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır, hastaların bir süre özel gayret göstermeleri ile tamamiyle iyileşebilir.
Comments