top of page

VARİSLER VE YAPABİLECEKLERİNİZ

Yazının içeriği bilimsel verilere dayanmaktadır, tek başına bir tedavi önerisi değildir, ancak kişilerin kendi sorumluluklarını almaları noktasında bir öneridir!


Kabaca tarif edecek olursak varis, toplar damarların içerisinde bulunan kapakçıkların fonksiyon bozukluğundan kaynaklı olarak damarların genişlemesidir. Netice olarak kan damarlarda birikir ve akışkanlığı azalır yani kalbe olması gerektiği kadar hızlı ulaşamaz. Varis vücudun her yerinde oluşabilir fakat sıklıkla bacaklarda görülür. Aşırı kilo, hamilelik, çok fazla oturarak zaman geçirmek risk teşkil eder. Rahatsızlığın tanımında derinlere inmeksizin, sizlere kendiniz yapabileceğiniz bazı tariflerden bahsetmek istiyorum.


Varis genellikle yüzeysel damarlarda oluşur, nadiren ciddi bir sağlık sorunu teşkil eder fakat kozmetik bir sorun olarak oldukça can sıkıcıdır.


1. AT KESTANESİ


At kestanesinde Damarları büzen, koruyan ve iltihabı durduran bir saponin olarak 'Aescin' bulunur.

2012 yılında 17 bilimsel araştırma gözden geçirildi, bu bilimsel araştırmalarda söz konusu olan varislere karşı at kestanesi ekstresinin oral kullanımı idi. Tespit edilen şey ekstrenin kan sirkülasyonunu hızlandırdığı ve böylece damarlardaki şişkinlik ve iltihabı azalttığı oldu. Bilim adamları tam olarak hangi mekanizma üzerinden etki sağlandığını bilmediklerini söylediler. Fakat sızdırma yapan kapilar damarları onardığını, damar elastikiyetini sağladığını ve bazı enzimlerin salınımını engellediğini düşündüklerini açıkladılar.


Kullanılan doz günlük 2 x 300 mg at kestanesi ekstresi olarak belirlenmiş fakat içerikte 50 g Aescin (her doz için, yani günlük toplam 100 mg aescin) bulunuyordu.


2004 yılında Angiology dergisinde yer alan bir bilimsel çalışmada ise at kestanesinin harici kullanımının da rahatlama sağladığı belirtildi.


At kestanesinin içeriğinde bulunan bir glukosid olan Aesculin ie insanlar için belirli bir dozdan fazlası zehirlidir, bu nedenle kişiler tedavinin dahili kullanımı için ekstreyi kendilerinin yapmamaları tavsiye olunur.


2. OPC


Klinik çalışmalar üzüm çekirdeği ekstresinin antioksidatif ve antienflamatuar etkisini sürekli olarak göstermektedir, bu nedenle üzüm çekirdeği ekstresi kan dolaşımı bozukluklarında da kullanılıyor.

Minerva Cardioangiologica dergisinde yayınlanmış olan bir araştırmada örneğin üzüm çekirdeğinde bulunan Proanthocyanidlerin (OPC) özellikler kronik venöz yetmezliği iyileştirdiğini gösteriyor ki bu varis oluşumu için şart olan bir etkendir.


Alacağınız kapsül, tablet veya sıvı her ne olursa olsun, içerik her doz için en az 180 - 200 mg OPC içermelidir.


OPC yani Proanthocyanidler kolajen bakımından zengin olan tüm dokuları onarmak, yenilemek ve sıklaştırmak için ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilen sekonder bir bitki maddesidir ve toplar damar duvarları tam olarak bu kolajen ağırlıklı dokulara dahildir. C vitamini OPC ile birlikte onarım sağladığı için alacağınız ürün C vitamini de içermesi veya ayrıca C vitamini takviyesi kullanmanız da doğru bir seçim olacaktır.


OPC yalnızca üzüm çekirdeğinde değil, çam ağacı kabuklarında da bulunur ve bu nedenle varis ve kan dolaşımının düzenlenmesi ve doku hasarının onarılması gereken şikayetlerde de tavsiye edilir.


2014 Mart ayında Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir araştırmada Çam kabuğundan elde edilmiş olan ve patentli bir ürün olan 'Pycnogenol'ün venöz yetmezlik ve benzer şikayetleri iyileştirdiği tespit edilmiş. Araştırmacılar bu etkileri antioksidatif, antienflamatuar, antitrombotik, damar genişletici ve kolajen sıkılaştırıcı etkilerden kaynaklı olarak açıkladılar.


Çam ağacı ekstresi varislerde hem günde 3 kez 50-100 mg dahili olarak kullanılabiliyor hem günde iki kez çam ağacı kabuğu yağı ile masaj yapılarak fayda sağlanabiliyor.


Çam ağacı kabuğu ekstresi sadece varisler üzerinde değil, hemoroid, yüksek tansiyon, farklı damar hastalıkları, kolestrol yüksekliği, sedef gibi bir çok farklı alanda kullanılabildiği için hem dahili hem harici kullanımına değer gibi görünüyor.


3. ORGANİK SİLİSYUM


OPC ve C vitaminin birlikte kullanımının dokularda bulunan kollajeni onarabildiğini 2. madde de yazmıştım, bu onarım için gerekli olan diğer madde aynı zamanda vücudumuzda çok bulunmayan silisyumdur.


Silisyum dokuya hem sağlamlık hem esneklik verir. Silisyum olmadan doku kırılgan olur, minik kopmalar olur ve bu ufak yaralar netice olarak varis oluşumunda etkendir. Silisyum eksikliğinde de kan dolaşımı bozulur.


Vücut tarafından kolaylıkla kullanılabilen silisyum ise 'organik silisyum'dur. Genellikle sıvı formda satılır. Bu sıvıdan günde 30 damlaya kadar kullanılır, 30 damla günde 75 mg silisyum anlamına gelir.


Toparlayacak olursak:


Harici olarak atkestanesi veya çam ağacı kabuğu yağı kullanabilirsiniz.


Dahili olarak:


Günde 2 kez her defasında 300 mg atkestanesi ekstresi


Günde 180 - 200 mg (güne yayarak) OPC


Günde 2 kez her defasında 30 damla organik silisyum (solgar marka bulunuyor diye biliyorum)


Günde iki kez her defasında 300 mg at kestanesi ekstresi


Günde 2-3 doza bölmek şartı ile 180 - 200 mg OPC


Günde 1-2 defa her defasında 30 damla organik silisyum (2x75=150 mg)


Dileyenler destek olarak enerjetik spagyrik bir karışım için bana yazabilirler.


Ayrıca magnezyum seviyenizi de optimum düzeye getirmelisiniz, bu da kan dolaşımı, iltihap ve kramplar açısından önemli bir etkendir. Örneğin günde 300 - 400 mg magnezyumu güne yayarak (1-2 doz halinde) alabilirsiniz.


KAYNAKLAR


Pittler MH et al., Horse chestnut seed extract for long-term or chronic venous insufficiency, Cochrane, Dezember 2012, (Rosskastanienextrakt bei länger oder chronisch bestehender venöser Insuffizienz)


Belcaro, G., M. R. Cesarone, and M. Dugall. "Microcirculatory efficacy of topical treatment with aescin+ essential phospholipids gel in venous insufficiency and hypertension: new clinical observations." Angiology 55.6 suppl (2004): S1-S5. (Wirksamkeit auf die Mikrozirkulation der äusserlichen Behandlung mit einem Gel aus Aescin und essentiellen Phospholipiden bei venöser Insuffizienz und Bluthochdruck: Neue klinische Beobachtungen)


Gulati, Om P. "Pycnogenol in chronic venous insufficiency and related venous disorders." Phytotherapy Research 28.3 (2014): 348-362. (Pycnogenol bei chronisch venöser Insuffizienz und damit im Zusammenhang stehenden venösen Störungen)


Costantini, A., T. De Bernardi, and A. Gotti. "[Clinical and capillaroscopic evaluation of chronic uncomplicated venous insufficiency with procyanidins extracted from vitis vinifera]." Minerva cardioangiologica 47.1-2 (1998): 39-46. (Klinische und kapillaroskopische Einschätzung von chronischer unkomplizierter Veneninsuffizienz mit Procyanidinen, isoliert aus Traubenkernen)


Schoonees, Anel, et al. "Pycnogenol(extract of French maritime pine bark) for the treatment of chronic disorders." The Cochrane Library (2012). (Pycnogenol (Kiefernrindenextrakt) zur Behandlung chronischer Störungen)





コメント


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page