TETANOZ AŞISININ BAŞARILARI
Behring'in antitoksin ile korunma konusundaki spekülasyonu, bilimsel izleyiciler tarafından coşkuyla karşılandı ve endüstri tarafından başarıyla yayıldı. Koruma etkisine olan inanç bir süre kaldı. serumun beklenen koruyuculuğu ise kalıcı olmadı.
İngiliz "Tetanoz Komitesi" nin Sir David Bruce'un (1920) ünlü belgelerinde, profilaktik serum enjeksiyonlarının etkisizliği reddedilemez bir şekilde gün yüzüne çıktı.
1914'ten sonraki ilk birkaç yıla ait rakamlar, başlangıçta önlemin başarısını yansıtıyor gibiydi. ilk bir kaç ayda tetanozdan ölenlerin sayısında azalma oldu. bu sanatsal dokunuşla tetanoza karşı zafer kazanıldığına inanıldı. Ne var ki 1916 ve 1917 yılları başarısızlığı net bir şekilde gösterdi. ölüm oranları serum terapisinin öncesi ile aynı seviyede oldu.
1936'dan sonra Fransa'da tetanoza karşı aktif aşılama başladı. 1940 sonrası tüm fransızlar için tetanoz aşısı şart oldu. buna rağmen fransızlar arasında ölüm vakalarında düzenli bir artış görüldü. 1944 yılında tetanoz vakaları zirve yaptı ve sonrasında yavaş yavaş geriledi. Bu şaşırtıcıydı çünkü bu aşı zorunluydu. Aşının koruyuculuğu en geç bir kaç ay içerisinde kendisini göstermeliydi, bir kaç on yıl sonra değil ! oysa durum tam da buydu.
Söylemeye gerek yok, II.Dünya Savaşı sırasındaki durum, özellikle tarihin en büyük savaşının Normandiya'da gerçekleştiği yıl olan 1944. Aşının koruyuculuğuna öyle inanmışlardı ki, hiç bir faydasının olmadığını anlamak için bir on yıl daha beklediler. 2. dünya savaşı sonrasında tetanoz yavaş yavaş kaybolmaya başladı. bu düşüşün şeması bugün aşısı yapılan hastalıkların tamamiyle aynı seyre sahip (!)
TETANOZ DEFALARCA OLUŞABİLİR
Tetanoz olmuş ve iyileşmiş bir insanın tekrar tetanoz olabileceği biliniyor. yani atlatılmış bir tetanoz bir immünite bırakmıyor. Buna karşılık tetanoz aşısı denilen ''tetanoz-toksoid''inin, tetanoz toksinine karşı immünite oluşturduğu iddia edilebiliyor. ve deniliyor ki alüminyumhidroksit ile işlem gören toksin, doğal tetanoz toksini kadar zehirli değil! bu nedenle organizma artık antikor üretebilirmiş. inanılması zor olan bir teori bu çünkü toksoid ile aşılanmış bir kişinin serumunda titre reaksiyonu ile tespit edilebilen şey, aşıdaki alüminyumun ağır etkisidir.
Tetanoz günümüzde neredeyse tamamen kaybolmuştur. bunun nedeni aşılar değil, insanların daha iyi şartlarda yaşaması, yara temizliğinin yapılması, acil servis müdahaleleri ve hastaların doğru bakımı gibi imkanlardır.
Comments