Nefes yolları dış ve iç dünyayı direkt olarak birbirine bağlar, bu esnada alınan hava ısısı optimize edilmiş bir ''filitre sistemi'' vasıtasıyla temizlenir.
Peki size boğulma hissi yaşatan o temas nedir?
Nerelerde/hangi durumlarda nefes almanız zorlaşıyor?
Birilerinin yüzüne bir şeyler mi öksürmek istiyorsunuz?
Hastalık aracılığı ile kendinize alan mı açıyorsunuz yoksa mesafe mi koyuyorsunuz?
Ya da geri çekilme imkanı veya ilgi?
Normal olarak polenler tehlikeli değildir ve alerji hastasında olduğu gibi bir reaksiyona yol açmazlar. Alerji hastasındaki prensip ''vekaleten'' savaşmaktır! Gerçek olan sorunla yüzleşip onu değiştirmek veya onunla savaşmak yerine savunma sistemi zararsız şeylere karşı savaş açmıştır. Bu aşırı reaksiyon anı bizi ağlatır, saman nezlesi hakkında ''burunun ağlaması'' da denilebilir.
Örneğin KOAH hastalığının akışı üzerinde, hastanın korkuları ve depresyon belirleyici rol oynar. Yapılan bir araştırmada KOAH hastalığı olan ve aynı zamanda depresyonda 28 hastanın %3'ünün ve 64 korku bozukluğu olan hastanın %36'sının KOAH tedavisine yanıt vermedikleri gözlemlenmiştir.
Korku, heyecan ve stres durumlarında sempati sinir sistemi uyarılır ve bu nefes borusunun ve bronşların genişlemesine yol açar. Stres ''savaş ya da kaç'' prensibine dayalıdır ve çok fazla enerji gerektirir. Bu nedenle genişleyen solunum yolları vasıtasıyla daha fazla oksijen girişi sağlanmış olur.
Oysa şok ve anlık korkularda parasempatik sinir sistemi aşırı aktif olur ve bu bronşiollerin kasılmasına neden olur. İnsanın nefesi kesilir, boğazında yumru varmış gibi hissettirir, halsizlik, baş dönmesi, şaşkınlık ve boğulma hissi yaşanır. Nefesin tutulup sonra güçlü bir şekilde dışarı üfürülmesi genellikle sol taraftan kasılmış olan göğüs kafesinin tekrar rahatlaması içindir ki sol taraf korkunun kalp ile olan bağlantısını da ifade eder.
Nefesi tutmak rahatsız edici duyguları baskılamak için veya ağrının hafiflemesi için de sıklıkla kullanılır. Aksine, derin nefes almak ağlamayı tetikler, korku ve stres durumunda ağlamak ise rahatlatıcıdır ve baskılanmamalıdır.
Comments