top of page

SAFRA KESESİ TAŞLARI

Bu yazının içeriği tek başına tedavi anlamına gelmez, sağlığın korunmasına yöneliktir.


OLUŞUMU


Safra sıvısının görevi karaciğerin de birlikte rol aldığı düzgün bir yağ yakımını ve toksin atılımını sağlamaktır. Fakat yanlış beslenme neticesinde bu iki önemli organdan birinin veya her iksinin birden fonksiyonlarının kısıtlanması safra sıvısında azalmaya yol açar.


Netice olarak toksinler kapsamlı olarak atılamaz ve safra sıvısında mevcut bulunan kolesterin sıvının azlığı nedeni ile katılaşmaya başlar ve safra taşlarına neden olur.


Peki safra kesesini nasıl koruyacağız?


1. SU


Evet, her zaman, her konuda listenin ilk başlarında yer alır. günde 2 litre duru su tüketen herkes karaciğerini korur, safra sıvısını inceltir ve taş oluşumunu önlemiş olur.


2. TAZE SIKILMIŞ MEYVE VE SEBZE SULARI


Taze smoothiler vitaminler, mineraller, enzimler ve antioksidanlar gibi canlı vital maddeler içerir, bu maddeler hücreler tarafından hızla emilir ve sindirim sistemini de yormazlar. Vücut bunları bir çok şeyin yanı sıra toksin atılımı için de kullanır.


Bu nedenle taze sıkılmış su karaciğerin rahatlamasına ve böylece safra kesesinin sağlıklı kalmasına da katkıda bulunur. Taze sıkılmış elma suyu bol miktarda Pektin içerir ve bu sayede oluşmuş olan safra taşlarının yumuşamasını sağlar, bunun da ötesinde yeni taş oluşumunu önler. Limon, kereviz, domates, pancar da aynı amaç için kullanılabilir.


Günlük olarak olgunlaşmış meyve ve taze sebze sularını çıkarıp yudum yudum içerseniz bedeniniz için her alandan iyi bir şey yapmış olursunuz. Taze sıkılmış suların tadı çok güzeldir, moral üzerinde olumlu etki yaratırlar, kilo vermeye yardımcı olur sağlığın korunmasına büyük katkı sağlarlar.


3. HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI


Bazı araştırmacılar safra kesesi taşları olan insanlara yağdan uzak durmayı tavsiye ediyor olsalar da, alternatif tıp hekimleri hindistan cevizi yağı gibi bazı yağların safra kesesi taşı oluşumuna karşı durabildiklerini ve hatta oluşmuş olan taşları küçülttüklerini savunuyorlar ve bunun mantıklı bir açıklaması var:


Kaliteli hindistan cevizi yağında kolestrein içermez, öte yandan hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitlerinin sindirimi için safra sıvısına ihtiyaç yoktur, bu yağ asitleri ağızda tükürük ve daha sonra da mide de çözünmüş olurlar.


Fakat tek avantaj bu değildir, hindistan cevizi yağında bulunan kapril ve kaprin asitleri safra taşlarını da eritebilir özelliktedirler.


4. LESİTİN


Safra sıvısında da bulunan, yağ asitleri, glisterin, fosforik asit ve kolinden oluşan bir lipid'dir. Yağların suda çözünmesini ve böylece taşınabilir olmasını sağlar. Ayrıca safra sıvısının farklı bileşenlerini bağlarlar. Özellikle lesitin bileşenlerinden biri olan fosfatidilkolinin safra taşı oluşumunu önlediği ve mevcut taşları erittiği söylenir.

Safra sıvısında lesitinin azalması bir çok insanda safra taşı oluşumunu tetikleyebilir.


Yapılan araştırmalarda günlük yaklaşık olarak 300 mg lesitin alınmasının safra sıvısında lesitin artışını sağlayabildiği tespit edilmiştir. 10 gram'a kadar kullanılan yüksek dozlar daha yüksek etki sağlamıştır (minimum doz ile yetinebiliriz).


5. ELMA SİRKESİ


Safra taşlarını doğal yollardan yok etme konusunda, bir çok uzman tarafından emniyetle kullanılabilecek etkili bir metot olarak kabul edilmiştir. Günlük taze sıkılmış elma suyu içerisine 2-3 kaşık karıştırılıp gün boyu yudumlanabilir veya sabah ya da akşam aç karnına ılık su içerisine 2 kaşık ilave edilip içilebilir.


6. SAFRA SAĞLIĞI ÜZERİNDE ETKİLİ GIDALAR


Turp

Karahindiba

Enginar

Nane


C vitamini (askorbik asit değil) örneğin üzüm çekirdeği ekstresinden, acerola, kuşburnu gibi bitkiler. (burada söz konusu olan yüksek miktarda C vitamini değil, bitkisel bileşen olarak C vitamini içeren gıda maddeleri)


7. KURKUMA (zerdeçal)


Gıdalarınıza baharat olarak kullanabilirsiniz. Etkin maddesi curcumindir ve etkili bir antioksidan ve aynı zamanda iltihap gidericidir.


Safra sıvısının incelmesini sağlar ki bu safra taşlarının oluşumunu engellemek anlamına gelir. Mevcut olan safra taşlarını erittiği ise bilimsel bir konudur.


Safra sıvısını olumlu yönde etkilemek için Dr. Andrew W. minimum olarak şu tavsiyede bulunmuştur: günde 3x300 mg kurkuma (= 900 mg).


Curcumin


Baharat olarak kurkumaya alternatif olarak bazı insanlar curcumin preparatları kullanmayı tercih ediyorlar. Bu preparatlarda kurkuma yüksek dozlarda bulunuyor. Taş oluşumunu önlemek için bu iyi bir seçenek olabilir fakat safra taşları oluşmuş ise baharat olarak kurkumayı istediğiniz kadar kullanabilirken, izole edilmiş yüksek miktarda curcumin kullanımından kaçınmak gerekir, aksi taktirde safra kesesinin kasılmasına neden olacaktır, bu kasılma kese içerisinde bulunan taşları safra kanalına doğru itecek ve tıkanmaya, ağrılara ve iltihaba neden olacaktır.


8. HOMEOPATİ + ENERJETİK SPAGYRİK DESTEK


Görüldüğü üzere Bağırsak, karaciğer, böbrek ve safra kesesi konularında neredeyse tüm bileşenler aynı. Yani Alkali beslenme, su, meyve ve sebze suları ile başlayabileceğiniz güzel bir program çıkarabilirsiniz.


Bunun yanı sıra detox kürünüzün tüm aşamalarında kendi hazırlamış olduğum ürünleri de destek olarak kullanabilirsiniz.


Kış aylarına girmeden önce bu programları uygulamanızı tavsiye ederim.


KAYNAK

  • Michael T. Murry, N.D., Textbook of Natural Medicine, 2nd Edition, Volume 2. (Textbuch der natürlichen Medizin)

  • Vidyashankar S et al., "Dietary garlic and onion reduce the incidence of atherogenic diet-induced cholesterol gallstones in experimental mice." Br J Nutr. 2009 Jun;101(11):1621-9. (Knoblauch und Zwiebel verringern das Auftreten von atherogenischen ernährungsbedingten Cholesterin-Gallensteinen in experimentellen Mäusen.)

  • Misciagna G et al., "Diet, physical activity, and gallstones--a population-based, case-control study in southern Italy." Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):120-6. (Ernährung, körperliche Aktivität und Gallensteine- eine Population-basierte, Fall-Kontroll-Studie in Süditalien.)

  • Ortega RM et al., "Differences in diet and food habits between patients with gallstones and controls." J Am Coll Nutr. 1997 Feb;16(1):88-95. (Unterschiede in der Ernährung und Ernährungsgewohnheiten zwischen Patienten mit Gallensteinen und Patienten ohne Gallensteine.)

  • Gaby AR et al., "Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones." Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):258-67. (Ernährungsansätze zur Prävention und Behandlung von Gallensteinen.)

  • Walcher T et al., "Vitamin C supplement use may protect against gallstones: an observational study on a randomly selected population." BMC Gastroenterol. 2009 Oct 8;9:74. (Vitamin C Nahrungsergänzungen können vor Gallensteinen schützen:eine Beobachtungsstudie bei einer zufällig ausgewählten Bevölkerung.)

  • University of Maryland Medical Center "Gallbladder disease" 2011 (Erkrankung der Gallenblase)


Comments


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page