Dr. Wakefield 1998 yılında bir araştırmayı açıkladı: araştırmada kabakulak/kızamık/kızamıkçık aşısı yapılmış olan 12 çocuk üzerinde çalışıldı, çocuklardan 8'i aşıdan sonra otizm belirtileri gösteriyordu, Dr. Wakefield ve tim çalışanları için bu sendromun adı 'otistik enterokolit'ti.
İki yıl sonra, Tokyo medikal üniversitesi, pediatri bölümünden bir grup araştırmacı ile birlikte Dr. Wakefield'in başka bir çalışması yayınlandı. Bu çalışmada ise ulseratif kolit hastalarının ve aşılanmış otistik enterokolit hastalarının bağırsaklarında aşıdan kaynaklı kızamık virüsü tespit edildi. Benzer bulgular daha sonra kronik iltihaplı bağırsak hastalarında da tespit edildi.
Dr. Wakefield'in bu açıklamalarında ihtiyaç duyulan şey ise bütün bunların bağlantılarının ne ve nasıl olduğunun açıklamasıdır.
BAKTERİYEL OTİZM
Bir enfeksiyonda ''kötü bakteriler'' baş rolü oynarlarken, otizmde ''iyi bakterilerin'' yokluğu ve ''kötü bakterilerin'' varlığının, yanlış zaman ve yanlış yerdeki fonksiyonu söz konusu oluyor. (Dig Dis. 2011;29(6):531-9. Epub 2011 Dec 12.)
Bağırsak florasının çocuk hastalıklarındaki rolünü araştıran bir çok araştırmacı var, örn. kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, çölyak, astım, alerjiler ve otizm. Hipoteze göre bu hastalıkların kökeninde bağırsak florasında bazı bakterilerin yokluğu yatıyor, hastalığın oluşumu içinse herhangi bir patojenin varlığı mecburi olmuyor. Bozulmuş bir bağırsak florası tek başına bu hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor. Aynı zamanda bağırsak florasındaki bu bozulma, patojenlerin bağırsaklara yuvalanmasını ve hastalıkların seyrini şiddetlendirmesine de yol açıyor.
Bir çok hipotezin yanı-sıra, bağırsakların Klostridyum bakterileri ve onların sporları ile kaplanması da tartışılıyor (Wiad Lek. 2009;62(2):119-22.)
Antibiyotiklerin ise sporlar üzerine etkisi yok, antibiyotik kullanımı biter bitmez bu sporlar üremeye başlıyor ve nörotoksin üretiyorlar. Çalışmada adı geçmeyen bu maddelerden biri de propiyonik asit (Propionsäure), bu madde bir nörotoksin değil, bir gıda katkı maddesi, aynı zamanda klostridyum bakterilerinin metabolik faaliyetleri sonucunda oluşan bir atık madde, bu maddenin otizm benzeri belirtilere yol açtığı biliniyor.
Yeni araştırmalara göre bu madde farelerde otistik belirtilere yol açtı. Aynı belirtiye sodyum asetat (natirumacetat) enjekte edilmesinin de yol açtığı görüldü.
Propiyonik asit enjekte edilen farelerin beyinlerinde Astroglioz oluştu. Astroglioz, astrositlerin, yakın çevredeki nöronların ölmesi ile ortaya çıkar. Bu nöron ölümünün sebepleri bir hipoksi (oksijen yetmezliği), glikoz (şeker) yetmezliği veya nöronlarda iltihaplanma olabilir.
Araştırmacılar, antibiyotik kullanımının bağırsak florasını yıkıma uğratarak bu tür patojenlerin artmasına neden olduğunu tespit ettiler. Aynı şekilde otistik hastaların mide bağırsak sorunlarının da araştırmaları doğrular nitelikte olduğuna dair açıklamalar yapıldı.
ความคิดเห็น