MORGELLO HASTALIĞI
Sanrı mı yoksa fiziksel hastalık mı?
Nesnel ve kanıta dayalı bir inceleme...
Sevgili okuyucu, bu teknik makalede bilimsel yaklaşım ile Morgellonun reel bir hastalık mı yoksa hastaların hayal ürünü mü olduğunu incelemeye çalışacağız.
Bu soruyu cevaplamak için "Morgellonlar" konusunu objektif ve bütünsel olarak inceliyoruz.
Şu konuları açıklayacağız:
Morgellon sendromu nedir?
Güncel araştırmalar ne durumdadır?
Morgellonların varlığının kanıtları
Morgellon hastalığı: belirtileri nelerdir?
Morgellonlar ile ilgili deneyimlerimiz
Morgellonların vücuttan atılımı
***
Morgellon tanımı 1674 yılında ingiliz doktor Sir Thomas Browne'nin yazdığı bir mektuptan kaynaklı. Bu mektupta Browne, fransız çocuklarında görünen bir cilt hastalığından bahsediyor ve çocukların kollarından, bacaklarından ve sırtlarından dışarı çıkan, öksürük ve kramplarla seyreden, uzun ve saç benzeri, kafaları olan parazitleri anlatıyor.
Bu tanımın, bugün tanıdığımız morgellonlarla ilgisi yoktur. Günümüzde morgellon hastalığı veya lif hastalığı dediğimiz zaman yeni çağa ait bir fenomenden bahsediyoruz. 2002 yılında ilk vaka tanımlandı ve bir kaç ay içerisinde binlerce insan lif hastalığına yakalandı. Hastalığın yayılımı artış gösteriyor.
Morgello farklı fenotiplerde görünüyor. En çok gri, camsı veya beyaz lifler/iplikçikler olarak görülüyorlar. Bu iplikçikler nadiren mavi, siyah, yeşil, sarı veya kırmızı oluyorlar. İnsan saçından (10 - 200 μm) biraz daha incedirler, her bir lif 0,1 ila 2 mm uzunluğundadır. Nadiren santimetrelerle tanımlanacak uzunlukta görülüyorlar. İplikleri ultraviyole ışık altında incelendiğinde, floresan ışıldadıkları görülüyor.
İplerin vücuda spor olarak giren ve orada büyüyen parazitik, filamentli büyüyen mantarlar olduğu artık biliniyor. Yaklaşık 1-3 μm uzunluğundaki mantar sporları, 30 μm uzunluğa kadar olan bakteriler üzerinde yaşar (spiroketler, özellikle Borrelia). İnsanlara kene aracılığı ile bulaşıyor.
Morgellolar, sıklıkla zannedildiği gibi plastik, metal veya başka bir anorganik materyal bileşeni değil, organik varlıklardır. Mantar, son derece değişken bir varlıktır. Bu nedenle Morgellonlar, kısmen açık bir şekilde değişken fenotipler olarak görünür.
GÜNCEL ARAŞTIRMALAR MORGELLONLARIN VARLIĞINI KANITLIYOR
Morgellonları konu eden Wikipedia açıklaması malesef güncel değildir. Orada Morgellon hastalığı hala ''dermatozoa sanrısı'' olarak deklare ediliyor. Yani hastaların takıntılı bir şekilde, böcek veya kurtçukların derilerinin altında hareket ettiklerine dair sanrılarından ibaret olduğu yazıyor.
Kaynak olarak ise CDC'nin 2012 yılında yaptığı bir çalışma veriliyor. O zamanlar yapılmış olan bu çalışmanın sonuçları morgellon hastalığının gerçek olmadığı yönündeki görüşe yakındı.
2012 CDC çalışmasından sonra bir çok yeni çalışma yapıldı. International Jorunal of General Medicine (uluslararası genel tıp dergisi) dergisinde 2016 yılında 44 güncel araştırmadan oluşan bir meta çalışma yayınlandı. Araştırmacılar morgellon hastalığının reel olduğuna kanaat getirdiler. Burada söz konusu olan şeyin artık bir tanımı vardır, "İpliksi borrelial dermatit" .
Araştırmayı yürüten Dr. Marianne J. Middelveen şu sonuca vardı:
"Morgellons Hastalığı (MD), deri altında yatan, içine gömülü veya ondan çıkıntı yapan çok renkli filamentlerle karakterize bir dermopatidir. Hernekadar morgellon sendromu önceden bir sanrı bozukluğu olarak görülmüş olsa da, yeni araştırmalar bu dermopatinin kene yoluyla bulaşan bir enfeksiyon ile bağlantısı olduğunu göstermiştir. Genetik olarak Borrelia burgdorferi sensu stricto olarak tanımlanan spiroketler, şimdiye kadar incelenen Morgellons cilt örneklerinin çoğunda bulaşıcı ajanlar olarak baskındır. Borrelianın diğer türleri, borrelia garinii, borrelia miyamotoi ve borrelia hermsii de dahil olmak üzere, aynı şekilde Morgellon hastalarının deri örneklerinde tespit edilmiştir.'' (kısaltılmış alıntı)
Investigational Dermatology Journal'de (dermatoloji araştırma dergisi) yayınlanan 2018 yılına ait bir araştırma ise 2016'da yapılan meta çalışmayı doğrulamıştır.
Dr. Melissa Fesler şu sonuca varmıştır:
''[...] Hastalık muhtemelen daha eski bir hikayeye sahip olmakla birlikte, yukarıdaki tanımlarına uygun şekilde ilk olarak 2002 yılında Amerika birleşik devletlerinde bildirilmiştir. O zamandan beri morgellon hastalığı tartışmalı bir konu olmuştur. Hastalıktan muzdarip kişiler muhtemelen karıncalanma ve batma hislerinden bahsettikleri için sanrısal bozukluk olarak görülmüş olabilir. Morgellon hastalığının sanrısal bir bozukluktan kaynaklı olduğu hipotezini destekleyen klinik çalışmalar ciddi metodik eksiklikler içeriyor ve psikolojik rahatsızlıkların somatik bir hastalıktan kaynaklı olabileceği gerçeğini ihmal ediyor. Aksine, titiz deneysel çalışmalar, bu cilt durumunun aslında bulaşıcı bir ajanın varlığına fizyolojik bir tepkiden kaynaklandığını göstermektedir. Bu bakış açısıyla yapılan son araştırmalar, insanlarda, sığırlarda ve köpeklerde Morgellon hastalığı ve spiroket enfeksiyonu arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu araştırmalar, deri liflerinin implante edilmiş tekstil lifleri olmadığını, hücresel yapılardan oluştuğunu ve bir spiroketal enfeksiyon tarafından sokulan mantar liflerinden kaynaklandığını göstermiştir. (kısaltılmış alıntı)
Morgellonların varlığına dair kanıtlar ve örnekler
''Morgellonlar hakkında gerçekler'' (Die Wahrheit über Morgellons) başlıklı almanca bir belgeselden kesitleri görebileceğiniz videolardan bir tanesi aşağıdaki resimdedir, burada da reel bir hastalık söz konusu olduğu görülmektedir.
''Morgellon hastalığı kendine yardım grubu'' içerikli Amerikan belgeselinde ise hastalıktan muzdarip kişilerin neler yaşamak zorunda kaldıkları görülüyor. Ayrıca iplikçiklerin cildin yüzeyine çıktıkları da görülebiliyor.
2017 yılına ait bir videoda ise hastalıktan muzdarip bir kişi CDC'nin ''giysilerden kaynaklı iplikler'' teorisinin geçersizliğini kanıtlar nitelikte kamera karşısında canlı olarak morgellon iplikçiğini bacağından çıkarıyor.
MORGELLONLARIN SEBEBİ CHEMTRAİLS Mİ?
Sık olarak anılan bir teori ise askeri uçakların alüminyum veya baryum gibi kimyasal bileşenleri havaya püskürttükleridir. Böyle programlar gerçekten de var, Hükümetler "chemtrails" i jeomühendislik veya iklim mühendisliği olarak adlandırıyor. Amaç, küresel ısınmayı azaltmak için yapay, yansıtıcı bulut oluşumu kullanmaktır. Geo-mühendislik henüz resmi olarak kullanılmamaktadır.
MORGELLON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Deneyimsel olarak hastalığın belirtilerini kabaca dört aşama olarak ele alabiliriz.
Ancak bu semptomatik aşamalar kabaca ele alınabilir. Bazı hastalarda şikayetler az oluyor. Bazılarında aşamaların karışımı oluyor. Tipik ve lineer bir hastalık seyri bulunmamaktadır. Herkes için individüel olarak bakılması gerekir.
1. ÖN AŞAMA
- Deri altında karıncalanma veya bir şey sürünüyor hissi
- Kaşıntı, muhtemelen deri döküntüsü
- Sıklıkla: kollar, bacaklar, yüz ve kafa derisi.
- Muhtemelen dışkıda morgellon iplikçikleri (belki idrarda da)
- Bir parazit kürü esnasında tanımlamayan ''doku yapılarının'' atılımı
MUHTEMELEN EK OLARAK BELİREN DİĞER SEMPTOMLAR
- Kısa süreli hafızada yaşanan sorunlar
- Düşünsel karmaşa (düşüncede netleşememek)
- Konuşma bozuklukları
- Psikolojik etkiler (örneğin manik depresyon)
- Bulanık görme
- Gözlerde yanma ve iltihap
- Sindirim sorunları
- Tatlı yeme atakları
- Korku ve panik
2. MANİFEST AŞAMA
- Kaşıntı da artış
- Deri de iltihaplanma
- Deri altında bir şeyin sağa sola gittiğine dair hisler
- Deri altında böcek veya kurtçuklar dolaşıyormuş gibi hissetmek
- Çıban, geniş alanda kızarıklık (erythrosis interfollicularis) veya Rosacea görülebilir.
3. MORGELLON HASTALIĞI
- beyaz renkte (veya başka renklerde) deri üzerinde görülen iplikçikler
- Pire ısırığını anımsatan kırmızı benekler
- Bu benekler sonradan renklenip bir jel tabakası bırakabilir
- Burundan iplikçikler ve/veya siyah noktacıklar çıkabilir
- Deri hasarları, örneğin çatlaklar oluşabilir
4. MANİFEST MORGELLON HASTALIĞI
- İplikçikler deriden çıkmıştır
- Kaşıntılar iyice artmıştır
- Deride açık, sulu ve kolay kapanmayan yaralar oluşmuştur
- Derinin dokusu değişmiş ve bazı bölgelerde renklenmeler olmuştur
4. aşama yalnızca genel sağlık durumu kötü olan insanlarda gelişiyor. Amerika birleşik devletlerinde tahminen 500.000 insanın bu aşamada olduğu düşünülüyor. İsviçrede neredeyse hiç bilinen vaka yok. Almanya'da 30.000 vaka bulunuyor.
***
Not: Burada her ne kadar Morgelloların ''organik'' bir yapı olduğuna vurgu yapılıyorsa da, organik olmadığına dair de bilgiler bulunmaktadır. Belki de hem organik hem anorganik türleri vardır.
***
Comments