top of page

MİDE BAKTERİSİ: HELİCOBACTER PYLORİ

H. Pilori bakterisi bir çok insanın midesinde bulunur, tahminlere göre insanlığın yarısının midesinde mevcut olan bir bakteridir. Her insanda sorun yaratmaz, normal şartlarda sağlıklı mide kontrol altına alabildiği halde, muhtemelen bazı temel şartların mevcudiyeti neticesinde bakteri aşırı şekilde çoğalıyor ve sorunlara neden olabiliyor.


Teşhis için modern tıp mide mukozasından doku örneği alır, nefes testi, kan tahlili ve/veya dışkı analizi yapar, sonuç olarak bakteri tespit edilirse gastroenterolog genellikle klasik üçlü terapi uygular, bu şu demek oluyor: 2 tane antibiyotik ve 1 tane asit blokürü, bir diğer adı ile Eradikasyon tedavisi (kurutmak, yok etmek).


Bu tedavinin ciddi yan etkileri bulunuyor ve insan organizmasının doğal mikro florasını bozuyor. Bu nedenle bir çok insan tedavi sonuçlanmadan bırakmak zorunda kalıyor. Bir diğer dezavantaj ise bakterinin direnç geliştirmesi oluyor. Hali hazırda %30 oranda antibiyotiklere karşı direnç kazanmış durumdalar (2015 nisan ayında Alman klinik araştırmalar dergisi). Bu nedenle tedavi için yeni yollar bulunması aciliyet kazanmıştır.


H. PİLORİ İÇİN ÖZEL PROBİYOTİK


Bağırsak onarımında çok önemli olan probiyotik kullanımı önemli bir faktördür, fakat probiyotiklerin etkisi bağırsakta değil mide'de başlar. Bu nedenle H. Pilori ile doğrudan mücadele etme şansı bulunur, ne var ki bu probiyotik özel bir bakteri kültüründen oluşmalıdır, araştırmalara göre örneğin Laktobasillus reuteri, L. johnsonii, L. Plantarum bu özel bakterilerdendir.


Ayrıca L. reuteri H. piloriye karşı özellikle başarılı gibi görünüyor, pilori bakterisini yakalıyor ve kendinde tutuyor, sonra da dışkı yoluyla atılmasını sağlıyor.


2013 Ağustos ayında yapılmış olan bir araştırmaya göre L. reuteri ile tedavi edilen kişilerde başarı elde edilmiştir.


L. reuteri'nin antibiyotik ile eşzamanlı kullanımında ise antibiyotik yan etkileri azalmıştır.


L. reuteri mide asidini etkileyecek olan stres yoğunluğu dönemlerinde önleyici olarak kullanılabilir.


L. Plantarum ise bilimsel araştırması yapılmış ve H. pilori mücadelesinde etkisi görülmüş olan bir diğer probiyotik bakteri.


KAYNAK


Rokka S. et al., “In vitro growth inhibition of Helicobacter pylori by lactobacilli belonging to the Lactobacillus plantarum group”, Lett Appl Microbiol. 2006 Nov;43(5):508-13. (In vitro Hemmung des Wachstums von Helicobacter pylori mit Lactobacillen, die zur Lactobacillus plantarum Gruppe gehören)


Franceschi F et al., „Role of probiotics in patients with Helicobacter pylori infection”, Helicobacter. 2007 Nov;12 Suppl 2:59-63, (Rolle von Probiotika bei Patienten mit Helicobacter pylori Infektion)


Blum AL et al., „Helicobacter pylori and probiotics”, The Journal of Nutrition, 2007 Mar;137(3 Suppl 2):812S-8S., (Helicobacter und Probiotika)


Mehling H, Busjahn A, Non-Viable Lactobacillus reuteri DSMZ 17648 (Pylopass™) as a New Approach to Helicobacter pylori Control in Humans, August 2013, Nutrients, (Nicht-lebensfähiger L. reuteri DSMZ 17648 (Pylopass™) als neue Methode zur H. pylori-Kontrolle beim Menschen)


Holz C et al., Significant Reduction in Helicobacter pylori Load in Humans with Non-viable Lactobacillus reuteri DSM17648: A Pilot Study, Probiotics Antimicrob Proteins.2015 Juni, (Signifikante Reduzierung der H. pylori-Belastung bei Menschen mit Hilfe des nicht-lebensfähigen L. reuteri DSM17648: eine Pilotstudie)


Bordin DS et al., The efficiency and safety of probiotic bacteria Lactobacillus reuteri DSMZ17648 (HELINORM) in patients infected with Helicobacter pylori, who haven't absolute indications for eradication therapy: results of the study, Moscow Clinical Research Center, Juli 2014, (Die Wirksamkeit und Sicherheit der probiotischen Bakterien L. reuteri DSMZ17648 (HELINORM) bei Patienten mit H. pylori-Infektion, bei denen eine Eradikationstherapie nicht angezeigt ist: Ergebnisse der Studie)


Lang C, Holz C, Helicobacter Infektion mit Bakterien bekämpfen, Deutsche Zeitschrift für klinische Forschung DZKF, April 2015


Parolova NI et al., An innovative approach in the treatment of H. pylori infection in children, (Eine innovative Methode in der Therapie der H. pylori-Infektion bei Kindern), 2015


Safavi M et al., Treatment of Helicobacter pylori infection: Current and future insight, Januar 2016, World J Clin Cases, (Behandlung der Helicobacter pylori Infektion: Gegenwart und Zukunftsaussichten)


Uspenskiy Yu P et al., Evolution in eradication therapy of HP -associated diseases: beyond the standards?, 2016, Gastroenterology, (Entwicklung in der Eradikationstherapie von Krankheiten, die mit Helicobacter pylori im Zusammenhang stehen: ausserhalb der Normen)

Comments


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page