En önemlileri GOT, Kreatinkinaz ve LDH (LDH neredeyse bütün hücrelerde bulunur).
Bir kalp krizinden sonra bu değerlerin normale dönüşmesi 1-2 hafta kadar sürer.
LDH’nın yalnıca iki türü (LDH1 ve LDH2) kalp kaslarında bulunur. Bu iki izoenzim’e HBDH’da (hidroksibutiratdehidrogenaz) denilir (birlikte anılmış olurlar).
LDH toplamı HBDH’ya oranla 1,38’den daha az ise bu birkaç gün önce geçirilmiş olan bir kalp krizi demektir.
Miyoglobin bir enzim değil bir proteindir, görevi oksijeni kalp ve iskelet kaslarında depolamaktır. Bir kalp krizinden 1-2 saat sonra yükseldiği için taze bir kalp krizini teşhis etmekte kullanılır.
Troponin-T (TnT) kalp kasının önemli bir parçasıdır. Kalp için spesifik bir protein olduğu için güvenilir bir veridir.
0,4 – 2,3 µg/l kalp kası hastalıkları için tipiktir. Daha fazla yükselmiş bir değer kalp krizi anlamına gelir. Buna rağmen, bu değerin daha düşük olması, bir kalp krizi olmamış olduğunu kanıtlamaz.
Nefes darlığı çeken bir hastada BNP (B-tip natriüretik peptit) ile bir kalp yetmezliği olup olmadığı tespit edilebilir. Bu hormon bir kalp bölümünün aşırı yorulması durumunda salgılanır (damarları genişletmek amacıyla). BNP değerinin ölçülmesi teşhisin diğer yollarla net olarak belirlenemediği durumlarda anlam kazanır.
Bazı doktorlar, spesifik kalp enzimlerini önlem amaçlı ölçerek, hastalarının bir kalp hastalığına önlem olarak terapi etmek isteyebiliyorlar. Fakat malmö üniversitesinde (isveç) yapılan bir araştırma bu markerin kalp hastalıkları erken teşhisi için uygun olmadığını gösteriyor. Çünkü risk unsurlarının karşısında bu parametre yeteri kadar kesin olmuyor (örn. Sigara, tansiyon, kanda yağ).
コメント