FSME: KÜÇÜK BİR HAYVANCIKTAN ÜRETİLEN HİSTERİ
FSME virüsü, virüsü taşıyan kenelerin ısırması yolu ile özellikle Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarında bulaşır, kenelerin en aktif oldukları zaman öğleden sonra ve akşamdır. Bütün keneler FSME virüsü taşımazlar. Keneler virüsü başka hayvanları ısırdıklarında kaparlar, bu hayvan en çok faredir.
Kene ısırdığı zaman, kişinin immün sistemine bağlı olarak yaklaşık %60-70 kişide hiç bir şey olmaz, %20-30 kişide grip benzeri belirtiler olur, %5-10 kişide ise sinir sistemi hasar alır.
Bir gezi sonrası beden kene yoklaması yapılabilir, mümkünse uzun kollu, dar paçalı kıyafetler ve kapalı ayakkabılar giyilir, uçucu yağlar veya kenelerin sevmediği başka yöntemler kıyafetlere ve deriye sürülebilir.
Kene bir cımbız veya iki tırnakla tutularak çıkarılır. Bir kene tam olarak kan emmeyi bitirdikten sonra patojeni kana bırakır, bu nedenle keneyi erken çıkarmak önemlidir, kene çıktıktan sonra cildi dezenfekte etmekte fayda var.
Endemi bölgelerinde bir kene ısırmasından dolayı kalıcı bir hasar oluşma riski 1: 80.000'dir
Bir aşı yolu ile kalıcı bir hasar oluşma riski ise 1:32.000'dir
Bir FSME aşısının vereceği hasar çok çeşitlidir, Ateş ve felç'ten MS'e varıncaya kadar bir çok sorunu arkasında bırakır.
FSME aşısı yapılan insanlarla, yapılmamış olan insanlar arasındaki komplikasyon farkına dair hiç bir araştırma yoktur.
Dr. med. Aubry
Commentaires