DÜRÜST İNSANLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Dürüstlük, ucuz insanlardan beklememen gereken pahalı bir hediyedir (Warren Buffet)
Dürüst insanların başkalarının hoşuna gitmek gibi bir ihtiyaçları yoktur. Onlar iki yüzlülükten nefret ederler ve iletişim formu olarak tek bildikleri dürüstlüktür. Vefalıdırlar ve kanaatlerine sadık kalırlar. Zaman zaman incinseler bile sadece buna değecek insanlarla güçlü ve anlamlı bağlar kurarlar.
Her yerde ve herkesin sürekli olarak dürüstlüğü savunduğuna şahit olursunuz fakat birileri dürüst olmaya cesaret ettiği zamani, dürüstlüğü savunan insanların bu kez dürüst olan insanı parmakları ile işaret edip eleştirdiklerini görürsünüz. Çoğu zaman insanlar düşündükleri gibi davranamazlar, doğrunun ne olduğunu bilirler fakat toplumsal normlar nedeniyle, birini incitmek veya ilgi çekmekten korktukları için iletişimde düşündüklerinin tam aksini yaparlar.
Bu nedenle dürüst insanların özelliklerinden biri de bu cesaret ve iradeleridir. Dürüstlük kadar önemli olabilecek sosyal ve psikolojik çok az değer vardır.
Sürekli olarak aslında başkalarından beklediğimiz bir özelliktir bu! Dürüstlük sayesinde güven dolu ilişkiler kurabiliriz. Düşünün, karşımızda duran, arkadaşlarımız, iş arkadaşlarımız gibi sevip saydığımız insanların sürekli güvenilir, dürüst ve otantik olduklarını bilmek ne hoş olurdu.
Dürüst insanlar ellerinde plakat taşımazlar, hangi değerleri savunduklarını ifade eden tişörtlerle dolaşmaya ihtiyaçları yoktur. Onları tanımak için kendi yeteneğimizi kullanmamız gerekir. Onları dinlerken, izlerken ve onlarla alakalı olan her şeyde bu dürüstlüğü görebilirsiniz.
Onların haklı çıkmak veya hesap vermek gibi bir dertleri yoktur. hoşlanmadıkları şeylerle zaman harcamazlar. Würzburg Julius Maximilian üniversitesi bu karakter özelliği üzerinde bir araştırma yaptı, dürüst insanların konuşmalarının çoğunda zamandan tasarruf ettiklerini gördü, dürüst insanlar konuşmaları uzatmıyor, lafı dolandırmıyorlar, kendi sevmedikleri kişilerle ve değerlerine hitap etmeyen şeylerle zaman kaybetmek istemiyorlar. Diğer insanlarla farklı olan yanlarından bir tanesi de girişkenlik ve mesafe koyma konularındaki becerileri oluyor.
Uzun açıklamalardan hoşlan mıyorlar. Zaman içerisinde ters tepeceğini bildikleri konuları ve durumları uzatmıyorlar, sonuç alamayacaklarını bildikleri konularda zaman kaybetmiyorlar.
Dürüst insanlar, yani dürüstçe düşünen ve doğruyu söyleyen, dürüst davranan insanlar kendilerini ve başkalarını yanıltmayı tolere etmiyorlar. Kendi kimlikleri ve öz-değerlerine saldıran rahatsız edici bir hisse kapıldıkları için yalan söylemiyorlar.
Psikoloji profesörü Dan Ariely bu konu ile çok ilgilenmiş ve ''yarım doğru kendimizi ve başkalarını yanıltabileceğimiz en iyi yalandır'' adında bir kitap yazmıştır. Profesöre göre herkes dürüst olduğunu düşünmektedir. Düşündüklerimizle söylediklerimizin arasında kaç ışık yılı fark bulunduğunun önemi olmaksızın, gerçekten dürüst olmadan dürüst olduğumuz fikrini korumaya devam ederiz.
Paris Notre Dame üniversitesinden psikoloji profesörü Dr. Anita E. Kelly ise dürüst insanların daha mutlu ve daha sağlıklı olduklarını söylüyor. Kişinin söyledikleri ve düşündüklerinin aynı olmasından kaynaklı olarak oluşan içsel dengenin kişinin sağlığı üzerinde olumlu bir etki oluşturduğunu açıklıyor.
Bir insanın dürüst olmaması dürüst insanlar için başa çıkılması zor bir durumdur. Böyle durumlarda dürüst insanların içsel dengeleri bozulur, gerilir ve rahatsız olurlar. Bu nedenle onlar her şeyden önce güven temelinde ilişkiler kurmaya ağırlık verirler. Onlar yalnızca insanlara karşı her zaman dürüst, otantik ve saygılı olmakla kalmayıp, aynı zamanda aynı şeyleri güncel yaşamlarının bir parçası olan diğer insanlardan da beklerler.
Bu nedenle onların arkadaş çevreleri çok büyük olmaz. Fakat bu az insanlar otantik ve dürüst yol arkadaşları olarak, kendi iç huzurlarını bozmayan çok önemli kişiler olurlar.
Dürüstlük, daha sağlıklı bir toplum inşa etmek için gerekli olan etik bir prensiptir. Hepimiz sahip olduğumuzu iddia ettiğimiz bu özelliği gösteren insanlara karşı her zaman saygılı değilizdir. Çoğu zaman gerçekleri ve duygularımızı tam aksine yansıtan yalanlar söyleriz.
Son olarak şunu da belirtmek isterim: Dürüst insanların akıl sağlıkları dürüst olmayan insanlara oranla çok daha uzun yıllar devam edecektir. Kurnazlığı mantık ile karıştıran insanların beyinlerinde sağlıklı nöron ağları oluşamayacağı için zamanla ciddi zihinsel sorunlarla yüzleşmek zorunda kalacaklardır. Mantık belli bir çizelge üzerinde hareket eder, bakış açısı, sezgisel zekası ne kadar esnek ise bir o kadar güçlü nöron ağları gelişecek, ne kadar kaçamak yapar, anı kurtarmaya yönelik veriler kullanırsa o kadar zayıflayacak ve çökecektir.
Dürüstlük önce kendi içimizde ve kendimize yönelik olmalıdır. Kendimize dürüst olmadan başkalarına dürüst olma ihtimalimiz yoktur!
Comentarios