top of page

BAĞIRSAK TEMİZLİĞİ

Yazının içeriği başlı başına bir hastalık tedavisi değil, sağlığın korunmasını amaçlayan önerilerden oluşmaktadır. Konuyla ilgili bilimsel araştırmaların kaynakçasını yazının web sayfamda paylaştığım versiyonunda bulabilirsiniz.


Bir bağırsak temizliğinin farklı hedefleri vardır, çoğu zaman bir bozulan bağırsak florasının yenilenmesi söz konusudur, kronik bağırsak iltihabının rahatlatılması veya huzursuz bağırsak sendromu şikayetlerinin giderilmesi, bağırsak peristaltiğinin düzenlenmesi, kabızlığın veya kronik ishalin giderilmesi gibi farklı nedenleri olabilir. Öte yandan bağışıklık sisteminin %80'i anlamına geldiği için bu amaçla da uygulanabilir, ayrıca bağırsakların iyi durumda olmaması vücudun sürekli olarak içeriden zehirlenmesi anlamına da geleceği için toksin atılımı niyetinde olanlar için de iyi bir gerekçedir.


Basit bazı uygulamalarla bağırsaklarınız için neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.


1. Keten tohumu


Peristaltiği hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Su ile temas ettiğinde şifalı, jel benzeri bir mukus üretir ve bu mukus toksinleri ve gazları tutar. Sindirim sisteminin mukozası üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir bu nedenle özellikle gastrit veya bağırsak iltihaplarında faydalı olabilir.


Farklı şekillerde kullanılabilir: Tohumlar yumuşatılmadan örneğin kahvaltıdan veya diğer öğünlerden 30 dakika önce 1 yemek kaşığı, bir bardak su ile birlikte yutulabilir ve yarım saat sonra tekrar bir bardak su içilebilir.

Tohumlar 1 saat kadar su içerisinde bekletilebilir ve suyu içilebilir. Bu varyasyon mukoza için daha hoştur.


Tohumlar suda bekletmeden alınırsa sindirilmeden tekrar vücuttan atılır yani kalori korkusuna gerek yoktur. Tohumlar öğütülürse yağlar ve proteinler de emilir ve bu durumda her 10 gram için 40 kalori anlamına gelir (kalori takıntısı olanlar için belirtmek istedim, temiz bir bedenin kalori hesaplamalarına ihtiyacı olmaz).


Örneğin gastrit gibi iltihaplarda şifalı jele ulaşmak isteniyorsa, tohumlar geceden örneğin 2 yemek kaşığı tohum yarım litre suya ıslatılır. Ertesi gün bu karışım kaynatılır. Kaynama esnasında daha fazla jel oluşur. Sonra süzülür, tohumlar dilenirse örneğin müsli içerisinde tüketilebilir.


Jel en iyisi sıcak iken termosa doldurulur ve güne yayılarak yudum yudum içilir. Bu esnada aynı şekilde güne yayarak en az 1.5 - 2 litre su tüketilmesi gerekir, aksi taktirde kabızlık oluşabilir.


Keten tohumunu evde yapabileceğiniz ekmeklere de karıştırabilirsiniz.


Yüksek lif oranı (%34) nedeniyle keten tohumunun düzenli olarak tüketiminde sağlık açısından bir çok fayda bulunmaktadır. Örneğin kalp-damar hastalıkları, kanser, açlık krizleri, iltihaplar, bağırsak florası gibi bir çok konuda olumlu etkileri bulunur. Özellikle meme kanseri üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.


2. Bentonit veya zeolit


Mazisi çok eski değildir fakat etkileri nedeniyle bu süreçte kullanılabilir. Bazı kişilerde düzenli kullanımı kabızlığa neden olmuştur. Kullanırken herkes kendi vücudunun reaksiyonlarına dikkat etmeli ve sorumluluk almalı.


Bentonit ve zeolit mantar toksinleri de dahil olmak üzere bağırsaktaki toksinleri tutar ve atılmasını sağlar, böylece bağırsak dostu bakterilerin tekrar çoğalmasına katkıda bulunur.


İshal durumlarında kullanıldığında su bağlayıcı özelliği ile yalnızca ishalin kesilmesine katkı sağlamakla kalmaz aynı zamanda bakteriyel bir sebep varsa, bakterilerin toksinlerini de vücuttan atar.


Bentonit veya zeolit, birini tercih edin, yarım veya bir tatlı kaşığı bentonit veya zeoliti büyük bir bardak su ile karıştırarak kahvaltıdan 30 - 60 dakika önce içebilirsiniz. Dilerseniz yatmadan önce de aynı şekilde bir kez daha içebilirsiniz.


Şayet gıda takviyesi veya ilaç kullanıyorsanız bunlarla arasında 1-3 saat kadar zaman bırakmanız gerekmektedir.


3. SU


Yalnızca su dahi bağırsaklarınızın temizlenmesinde büyük etkendir. günde 10-12 bardak su tüketmeniz demek vücudunuzun toksinleri hızla atması anlamına geliyor ve aynı zamanda bağırsak peristaltiğini olumlu etkileyecektir. Bu esnada sıcak su soğuk sudan daha etkilidir. Su başka şeylerle de kombine edilebilir, örneğin elma sirkesi...


4. ELMA SİRKESİ SİNDİRİMİ HIZLANDIRIR


Elma sirkesi kabızlığın giderilmesinde iyi bir etkendir. Kaliteli bir elma sirkesi sindirim sıvılarını artırır ve gıdaların çoğunun sindirimini kolaylaştırır. Özellikle de yağ sindirimini kolaylaştırır. Mide yanması, kolestrol ve asit/baz dengesi üzerinde olumlu etkileri vardır.


Aynı zamanda kilo verilmesinde de etkilidir. Bu özelliği farklı mekanizmalar üzerinden gerçekleşir, öncelikle elma sirkesi tokluk hissi verir ve böylece açlık krizlerini önler. Kan şekerini düzenler, insülin salgısını düzenler ve bu sayede yağ yakılmasını da artırır.


Sabahları aç karnına bir bardak ılık su içerisine 2 yemek kaşığı elma sirkesi karıştırarak, dilerseniz zencefil, tarçın veya az miktar bal da ilave ederek tüketebilirsiniz. Alışıldığı zaman elma sirkesi su ile karıştırıldığında içimi kolaydır ve mümkün olduğu kadar tatlandırılmadan içilmesi önerilmektedir.


İdeal olanı bağırsak kürü sürecinde yani 4-12 hafta boyunca düzenli olarak kullanmanızdır, sonra 2-4 hafta mola verip, dilerseniz tekrar başlayarak kürler halinde düzenli olarakta kullanabilirsiniz.


5. TAZE SIKILMIŞ ELMA SUYU


Bağırsak temizliğinde elma ve elma suyu adeta olmazsa olmazdır. İçeriğindeki Pektin bağırsak hareketliliğini sağlar, toksinlerin sökülmesini sağlar ve onları tutarak vücuttan atar.


Sabahları kahvaltıdan önce 1-3 elma yenilebilir veya daha etkili olacak şekilde taze sıkılmış suyu içilebilir. 30 dakika sonra tekrar bir bardak su içilebilir. Bu uygulamayı bağırsak temizliğine başladığınızda ilk bir haftası uygulayabilirsiniz, sonrası tercihe bağlı olarak devam edilebilir.


6. TAZE LİMON SUYU


Yarım limonun suyu çıkarılıp sıcak suya karıştırılarak içilirse bağırsaklar için şifalı ve temizleyici bir etki elde edilir. Sabahları aç karnınıza, 1-2 hafta kür olarak tüketebilirsiniz (diş çürükleri varsa tüketmeniz tavsiye edilmiyor)


Alternatif olarak 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ile taze sıkılmış elma suyu karıştırılarak 1-2 hafta boyunca günde 3-4 kez içilebilir


Dileyen limon suyunu yeşilliklerle karıştırarak tüketebilir.


Limon suyu bağırsak mukozası üzerinde oldukça pozitif etki yaratır. Limonda bulunan asit midede protein sindirimini destekler. Safra üretimini de artırdığı için yağ yakımını destekler (safra taşı olanlar dikkat!).


Bu şekilde sindirim daha hızlı gerçekleşir ve dışkı atılımı hızlanır, bu da dışkının bağırsaklara yapışıp kalmasını engeller ve sindirim şikayetleri kaybolur.


7. ACI MADDELER


Bu konuyla ilgili ayrıca bir paylaşım yapmıştım


8. LAHANA


Lahana turşusu veya lahana turşusu suyu da bağırsakların temizlenmesinde oldukça etkilidir.

Suyu sabahları aç karnına tüketilip, lahana güne yayılarak yenilebilir.


9. KURU ERİK VE KURU İNCİR


Her ikisi de bağırsak dostudur. Geceden 3-5 tane ıslatılarak sabahları aç karnınıza veya ara öğün olarak tüketebilirsiniz (yemeklerden 3 saat kadar sonra). Kuru meyveler keten tohumu ile iyi kombine edilebilir, her ikisi de karıştırılarak geceden ıslatılıp tüketilebilir.


10. ZENCEFİL


Mide sıvısını artırır. Her formda tüketilebilir. Mide içeriğinin hızlı sindirilmesini sağlar, ishale karşı etkilidir, iltihap önleyici ve ağrı kesici etkileri vardır.


11. HARDAL TOHUMU


Hardal tohumu bağırsaklar için adeta bir fırça gibidir.


Yılda 1-2 kez kür olarak kullanılabilir. Bunun için 3 ay boyunca günde 1 tatlı kaşığı hardal tohumu her yemekten önce çiğnenmeden su ile yutulur. Yutulan tohumlar bağırsaklarda şişer, zararlı maddeleri alır ve atılımını gerçekleştirir.


Hardal tohumunda bulunan eterik hardal yağının ayrıca toksin atıcı ve antikanserojen etkileri bulunur.


12. DİĞER


Bu süreçte güne entegre edebileceğiniz bir çok bitki vardır.


Melekotu kökü

anason (dikkat: çok fazla tüketildiğinde kalp ritim bozukluğuna yol açabilir)

Fesleğen

Kekik

Dereotu

Rezene

Nane

Meyan

Çay olarak, salatalarda veya smoothie olarak tüketebilirsiniz.


13. EPSOM TUZU (İNGİLİZ TUZU)


Bağırsakların boşaltılması için kullanılabilir. Etkisi çok hızlıdır (30-60 dakika), kramp hissedilebilir ve sık tuvalet ihtiyacı olabilir.


Yüksek tansiyonu, kalp sorunları, böbrek sorunları olanların kullanmamaları gerekir!


Üreticinin tavsiyesine uygun olarak sıcak suya karıştırılıp içilebilir.


14. KAHVE LAVMANI


Bağırsak temizliğinde bilinen en eski yöntemdir. Farklı maddelerin suya karıştırılarak kullanılmasından ibarettir.

Her türlü kahve kullanılabilirse de tavsiye edilen yeşil kahvedir (kavrulmamış).


Kahve lavmanı yalnızca bağırsakları değil tüm bedeni olumlu etkiler. Bağırsak mukozasından portal damara, oradan karaciğere ulaşır, içeriğinde bulunan acı madde safra yollarını açar, safrayı artırır ve bu suretle toksin atılımını gerçekleştirir (safra taşı olanlar dikkat!).


İçeriğinde bulunan başka maddelerin iltihap giderici, karaciğerde toksin atılımını sağlayan enzimleri artırıcı etkileri olduğu söyleniyor.


Kofeine karşı hassas olanlar, hamileler, emziren anneler ve çocuklar bu uygulamayı yapmamalıdır.


15. HAREKET VE MASAJ


Bu süreçte kendinize internetten hareketli bir spor seçerek uygulayabilir ve karnınıza masaj yapabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi maddelerin bir çoğu karaciğer detox küründe de bulunmakta ve bunları dilerseniz kendinize bir liste çıkararak günlük program yapıp uygulayabilirsiniz.


KAYNAK


Bentonite Clay as a Natural Remedy: A Brief Review, Iranian Journal of Public Health

Phillips TD, Reducing human exposure to aflatoxin through the use of clay: a review., Food Additives & Contaminants, 2008 Feb;25(2):134-45


A., Perry. "Criteria for Selecting a Quality Healing Clay," ABOUTCLAY.com.


Dawkins, Richard. The Selfish Gene. Origin of Life.


Lee, Natasha. "Could Detoxification be the Fountain of Youth?" Years to Your Health.


Carrertero MI., Pozo M., Clay and non-clay minerals in the pharmaceutical and cosmetic industries, Applied Clay Sciences 2010, (Tonerde und andere Mineralerden in der pharmazeutischen und kosmetischen Industrie)

Benefits of drinking hot water, Medical News Today, 12 Oktober 2017


Odes HS et al, Pilot study of the efficacy of spent grain dietary fiber in the treatment of constipation, Israel Journal of Medical Sciences, 01 Jan 1986, 22(1):12-15


Bigoniya P et al, Ulcer protective potential of standardized hesperidin, a citrus flavonoid isolated from Citrus sinensis, Revista Brasileira de Farmacognosia, Mai bis Juni 2014


Adolfsson O et al, Yogurt and gut function, The American Journal of Clinical Nutrition


Bourrie BCT et al, The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir, Frontiers in Microbiology, 2016; 7: 647


Cunnane SC, Nutritional attributes of traditional flaxseed in healthy young adults, The American Journal of Clinical Nutrition, 1995 Jan;61(1):62-8


Rodriguez-Fragoso L et al, Risks and Benefits of Commonly used Herbal Medicines in Mxico, Toxicology and Pharmacology, 2008 Feb 15; 227(1): 125135


Parvez S et al, Probiotics and their fermented food products are beneficial for health, Journal of Applied Microbiology, 5 April 2006


Attaluri A et al, Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2011 Apr;33(7):822-8


Lever E et al, The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial, Clinical Nutrition, January 10, 2018


Baek HI et al, Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 2016;25(3):487-96


Hu ML et al, Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia, World Journal of Gastroenterology, 2011 Jan 7; 17(1): 105110


Chen JC et al, Ginger and Its Bioactive Component Inhibit Enterotoxigenic Escherichia coli Heat-Labile Enterotoxin-Induced Diarrhea in Mice, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007, 55 (21), pp 83908397


Surjushe A et al, Aloe Vera: A Short Review, Indian Journal of Dermatology, 2008; 53(4): 163166


Comments


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page