ANTİBİYOTİKLER YENİ DOĞAN BEBEKLERİN BAĞIRSAK FLORASINI CİDDİ ŞEKİLDE BOZUYOR
Nature Microbiology’de açıklanan bir araştırmaya göre (2019;doi: 10.1038/s41564-019-0550-2) 21 aylık çocuklarda sıklıkla multi dirençli bakteriler tespit edildi.
Özellikle yeni doğan yoğun bakımlarında Antibiyotikler günlük rutin haline geliyor. Sıklıkla taburcu olunduktan sonra da, özellikle de yeni doğanları enfeksiyonlardan ‘’korumak’’ amaçlı antibiyotik kullanımına devam ediliyor. Bu uzun süreli kullanımın bağırsak florası üzerinde etkisi var.
Bunu Washington University School of Medicine araştırmacıları yaptıkları araştırma ile onaylıyorlar: araştırmacılar toplam 437 dışkı analizi yaptılar. Bunlar içerisinde en fazla 21 aylık bebekler ve ortalama 2.5 aylık 41 bebek vardı. Diğerleri yeni doğmuştu.
Tüm erken doğanlar yoğun bakımda antibiyotik ile tedavi edilmişlerdi. 9’u sadece bir antibiyotik sirkülasyonu almışlardı, diğer 32 bebek yoğun bakımda kaldıkları sürecin yarısı boyunca antibiyotik almışlardı ve hastaneden çıktıktan sonra da antibiyotik kullanmışlardı. Diğer (normal doğanlar) hiç antibiyotik almamışlardı.
Hastaneden çıktıktan sonra da antibiyotik kullanan bebeklerin bağırsak florasında en ağır hasarlar tespit edildi. Bu bebeklerin dışkılarında, kısa süreli antibiyotik kullanan bebeklerin dışkılarına oranla daha fazla multi-dirençli bakteriler bulundu. Bağırsak florası en iyi gelişen çocuklar, hiç antibiyotik kullanmamış olanlardı.
Not: araştırma çok daha uzun, bu kısmın sizler için yeterli olacağını ümid ediyorum
Comments