top of page

DAO

DİAMONOKSİDAS (diamonoxidase) (DAO)


Bakır içeren bir enzimdir, gıdaların içerisinde bulunan biojen aminlerin sindiriminden sorumludur (örneğin histamin, putreszin, cadaverin, dopamin, serotonin, noradrenalin). Aminler Amonyak’ın organik derivatlarıdırlar. DAO oksidazlara dahildir. Oksidazlar metabolik faaliyetlerde maddelerden boşalan elektronları oksijene aktara enzimlerdir.


DAO öncelikli olarak bağırsaklarda üretilir. Ayrıca böbreklerde, plasenta’da, karaciğer ve beyaz kan hücrelerinde de bulunurlar. En yüksek aktivitesi ince bağırsak ve plasenta’dadır. Fizyolojik işlevi için bu enzimin bazı yardımcı faktörlere ihtiyacı vardır: vitamin B6, C vitamini, çinko ve magnezyum gibi.


DAO her şeyden önce histamini imidazol-5-asitine dönüştürme özelliği ile bilinir. Normal şartlarda bu enzim düzenli olarak üretilir ve ince bağırsakta histaminin var olmasıyla birlikte salgılanır. Bu sürecin ne kadar hızlı gerçekleşeceği kullanıma hazır bulunan DAO miktarı ile orantılıdır.


DAO özellikle putrezsin ve kadaverinin varlığına karşı hassas reaksiyon gösterir, bu nedenle aynı zamanda histamin bulunduğunda katabol reaksiyon yavaşlar.


Yetişkinlerde çocuklara oranla ve erkeklerde kadınlara oranla daha yüksektir.


Düşük enzim aktivitesi değeri 3 U/ml

Orta enzim aktivitesi 3 - 10 U/ml

Fizyolojik aktivite (normal) 10 U/ml


DAO aktivitesi farklı faktörlerden etkilenir, Alkol, ilaçlar (örn. N-asetilsistein, izoniasid, metamizol) enzim aktivitesini yavaşlatırlar. Diğer yardımcı aminlerin varlığı da rol oynamaktadır. Genetik faktörlere göre de değişir ve aktivite negatif etkilenir. Aktiviteyi yavaşlatan diğer faktörler: hormonel bozukluklar ve bağırsak mukozasında bozulma ( örn. zehirlenme, çölyak, kronik iltihaplar).


Diaminoksidazlar histamin direncinde veya enzim eksikliği şüphesinde (örn. İltihaplı bağırsak hastalığında) ölçülür. Enzim eksikliğinde diğer kan değerleri ve histamin direncinde idrarda histamin de ölçülür.

Değerlerin yüksek olması insan organizması için sorun teşkil etmez fakat düşük olması bazı fonksiyonları etkiler ve aksaklıklara neden olur.


Histamin direnci öncelikle baş ağrıları, migren, hapşuruk, cilt döküntüsü ve düşük tansiyon ile belirir. Histamin direncine aynı zamanda ‘’yalancı alerji’’ de denilir. Bu durumda alerjene karşı antikor tespit edilemez fakat yüksek histaminden dolayı alerjiye benzer belirtiler görülür. Bu direncin sebepleri yukarılarda yazıldığı gibidir. Kan’da histamin değeri 3 - 10 U/ml civarında ise bir yalancı alerji olasılığı çok yüksektir. Değer 3 U/ml ise yalancı alerji neredeyse kesindir.


Hamilelikte DAO değeri yüksektir, hatta normalin 500 kat üzerinde bulunabilir. Bunun sebebi plasentanın 12. Hamilelik haftasından itibaren histamine karşı duyarlılığının aşırı şekilde artmasıdır. Çünkü histaminin çoğalması erken doğuma neden olabilir ve plasenta bu duruma karşı koyabilmek için rahim aşırı şekilde DAO üretir, doğumdan sonra ise değer eski haline geri döner.


תגובות


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page